Achtergrond

Michiel Holtrop is oprichter en artistiek leider van de Stichting Appeltaartconcerten. Hij zorgt elk seizoen voor een nieuwe concertreeks, stelt het programma van elk concert op samen, nodigt musici uit en speelt zoveel mogelijk ook mee.

“Het zinvolste werk wat er is!” zegt Michiel. “Dat is samen met collega’s de mooiste klassieke muziek maken voor dankbare mensen.  Misschien heeft mij grootmoeder wel aan de wieg gestaan van deze succesvolle Appeltaartconcerten. Voor haar was muziek ook belangrijk: ze zong in een koor en kwam vaak naar mij luisteren toen ik studeerde aan het conservatorium. Apetrots was ze! En ze betaalde mee aan mijn prachtige altviool (die nog gemaakt is door Max Moller in 1954). Toen ze later achteruit ging besloot ik voor haar en haar medebewoners van de zorginstelling een concert te geven. Als een ode aan mijn grootmoeder en misschien ook wel als een ode aan kracht van muziek! Iedereen was ontroerd. Ook mijn grootmoeder, die wel kritisch was en mij haast niet meer herkende. Maar we raakten een snaar en het werd een geweldig succes. Tot mijn stomme verbazing haakten de radio, tv en het dagblad Trouw in. Sindsdien speelde ik, met mijn collega’s uit het Nederlads Philharmonisch Orkest honderden concerten voor bijzondere doelgroepen.

In 2013 serveerde ik voor het eerst appeltaart in de pauze. Dat werd meteen een symbool voor onze concerten: het maakt het informeel en benadrukt de sociale functie die de Appeltaartconcerten óók vervullen. Dankzij de steun van vele Appeltaartconcert-vrienden, fondsen en sponsoren spelen we nu door heel Nederland!”

×
X

Send this to a friend