Over ons
We spelen vooral voor mensen die om wat voor reden dan ook niet (meer) naar een concertzaal kunnen gaan. Ook familie, vrienden, buren en andere liefhebbers van klassieke muziek zijn van harte welkom bij onze openbare concerten.
Die openbare concerten geven we o.a. in buurthuizen, wijktheaters en kerken. Er zijn ook heel veel besloten concerten in woonkamers in ouderenzorginstellingen. En daarnaast spelen we regelmatig in de GGZ, op scholen en in TBS-klinieken.
Soms spelen we dus voor 2, soms voor 400 mensen een concert. We stellen veel verschillende ensembles samen, waarin de musici uit onze vaste pool beurtelings meespelen.
Uiteraard wordt er na afloop appeltaart geserveerd. De appeltaart staat symbool voor de veilige, warme sfeer van de concerten. De klassieke muziek komt in deze sfeer goed tot zijn recht. Tegelijkertijd zijn de concerten ook een laagdrempelige manier om onder de mensen te komen en samen iets bijzonders te beleven. Maatschappelijk werkers zeggen dat we belangrijk zijn bij het voorkomen of verminderen van eenzaamheid. Ook voor de musici zijn de Appeltaartconcerten bijzondere gebeurtenissen. Zij hebben hier direct, persoonlijk contact met het publiek.
Zowel onze openbare Appeltaartconcerten als onze besloten Appeltaartconcerten zijn informeel, laagdrempelig, feestelijk en ontroerend.
We streven naar een langdurige samenwerking met onze partners en we geloven in de kracht van herhaling. We plannen dus meestal series concerten. Zo hebben we de meeste impact.

Zo begon het

Over Michiel Holtrop
Michiel Holtrop is oprichter en artistiek leider van de Stichting Appeltaartconcerten. Hij zorgt elk seizoen voor een nieuwe concertreeks, stelt het programma van elk concert samen, nodigt musici uit en speelt zoveel mogelijk ook mee.
“Dit is het zinvolste werk voor een musicus: om de mooiste klassieke muziek te spelen voor dankbare (en soms heel zieke) mensen,” zegt Michiel. Mijn grootmoeder is de aanleiding geweest van onze succesvolle Appeltaartconcerten. Voor haar was muziek ook belangrijk: ze zong in een koor en kwam vaak naar mij luisteren toen ik studeerde aan het conservatorium. Apetrots was ze! En ze betaalde mee aan mijn prachtige altviool (gemaakt door Max Moller in 1954). Toen ze later, in 2007, flink achteruit ging besloot ik voor haar en haar medebewoners van de zorginstelling een concert te geven. Iedereen was ontroerd. Ook mijn grootmoeder, die mij overigens niet meer herkende. Maar we raakten vele snaren en het werd een geweldig succes. Dagblad Trouw, Radio4 en TVzender AT5 brachten verslag uit. Hierboven ziet u het artikel in Trouw.
In 2013 serveerde ik voor het eerst appeltaart bij een concert. Die appeltaart werd een symbool voor onze concerten: de taart benadrukt het informele karakter en de sociale functie die de Appeltaartconcerten óók vervullen. Zo werden het Concerten met Gezelligheidsgarantie!
Sindsdien speel ik met mijn collega’s jaarlijks tientallen concerten voor bijzondere doelgroepen.
In 2014 heb ik vanwege de grote vraag naar concerten de Stichting opgericht. Dankzij de steun van vele Appeltaartconcert-vrienden, fondsen en sponsoren spelen we nu door bijna heel Nederland!”