OVer ons

We komen met appeltaart en muziek naar ons publiek toe. Om mensen te raken en te ontroeren.

We spelen voor mensen die om wat voor reden dan ook niet (meer) naar een concertzaal kunnen gaan. Ook familie, vrienden, buren en andere liefhebbers van klassieke muziek zijn van harte welkom bij onze openbare concerten.

Die openbare concerten geven we o.a. in buurthuizen, wijktheaters en zalen van zorginstellingen. Er zijn ook besloten concerten in woonkamers in hospices, ouderenzorginstellingen en TBS-klinieken.

Soms spelen we dus voor 2, soms voor 200 mensen een concert.

Uiteraard wordt er in de pauze appeltaart geserveerd. De appeltaart staat symbool voor de veilige, warme sfeer van de concerten. De klassieke muziek komt in deze sfeer goed tot hun recht. Ook voor de musici zijn de Appeltaartconcerten bijzondere gebeurtenissen. Zij hebben hier direct, persoonlijk contact met het publiek.

Zowel onze openbare Appeltaartconcerten als onze besloten Appeltaartconcerten zijn informeel, laagdrempelig, feestelijk en ontroerend.

We streven naar een langdurige samenwerking met onze partners en we geloven in de kracht van herhaling. Zo hebben we de meeste impact. De sociale effecten van de concerten vinden we erg belangrijk.

Facts and figures

  • opgericht: 2014
  • aantal concerten per jaar: 150-175
  • aantal betrokken professionele musici: 40
  • aantal vrijwilligers: meer dan 200
  • speelgebied: vrijwel heel Nederland

 

Prijzen

  • Help Nederland Vooruit’ prijs van de ING bank (2015)
  • Finalist bij de ASN Bank Wereldprijs (2016)
  • Toegankelijkheidsprijs 2016 van de gemeente Utrecht.

 

Michiel Holtrop is oprichter en artistiek leider van de Stichting Appeltaartconcerten. Hij zorgt elk seizoen voor een nieuwe concertreeks, stelt het programma van elk concert samen, nodigt musici uit en speelt zoveel mogelijk ook mee.

“Dit is het zinvolste werk voor een musicus: om de mooiste klassieke muziek te spelen voor dankbare (en soms heel zieke) mensen,” zegt Michiel.  Mijn grootmoeder is de aanleiding geweest van onze succesvolle Appeltaartconcerten. Voor haar was muziek ook belangrijk: ze zong in een koor en kwam vaak naar mij luisteren toen ik studeerde aan het conservatorium. Apetrots was ze! En ze betaalde mee aan mijn prachtige altviool (gemaakt door Max Moller in 1954). Toen ze later achteruit ging besloot ik voor haar en haar medebewoners van de zorginstelling een concert te geven. Iedereen was ontroerd. Ook mijn grootmoeder, die mij overigens niet meer herkende. Maar we raakten vele snaren en het werd een geweldig succes.  Dagblad Trouw, radio 4 en TVzender AT5 brachten verslag uit.

In 2013 serveerde ik voor het eerst appeltaart bij een concert. Die appeltaart werd een symbool voor onze concerten: het maakt het informeel en benadrukt de sociale functie die de Appeltaartconcerten óók vervullen.

Sindsdien speel ik met mijn collega’s uit het Nederlands Philharmonisch Orkest jaarlijks tientallen concerten voor bijzondere doelgroepen.

In 2014 heb ik vanwege de grote vraag naar concerten de Stichting opgericht. Dankzij de steun van vele Appeltaartconcert-vrienden, fondsen en sponsoren spelen we nu door bijna heel Nederland!”

×
X
Send this to a friend